ekşi mayalı ekmek




İlk önce dolaptaki mayamızı çıkartıp kullanacağımız kadarını besliyoruz.
Yaklaşık 1 çay bardağı kadar maya yeterli gelecektir. Aynı miktarda un ve biraz daha az olacak şekilde içme suyu ekleyip 2 katına kadar kabarmasını bekliyoruz. Beklenen kabarma gerçekleştikten sonra mayamız kullanıma hazır durumdadır.

Ben 4 kişi için 2 günlük ekmek yapıyorum. Bunun içinse yaklaşık 4 su bardağı un, gerektiği kadar su, tuz ve maya yeterli. Un ve tuzu karıştırıp üzerine mayayı ekliyorum. Yavaş yavaş suyunu da ekleyerek elimi bırakan bir hamur olana kadar yoğuruyorum. Sertliği kulak memesi kıvamında oluyor.

Daha sonra yoğurduğumuz kabın üzerine nemli bir bez örtüp yaklaşık yarım saatte bir katlama yapıyoruz. 3. katlamadan sonra saatte bir olacak şekilde birkaç katlama daha yapıyoruz. Havanın sıcaklığına göre bu katlama miktarı azalabiliyor. Hamur mayalandıktan sonra unladığımız bir bezin içine koyup bunu da ağzı kapaklı bir kap ile dolaba kaldırıp sabaha kadar soğıuk mayalamaya bırakıyoruz. Sabah pişirme kabımızı ve bir tasta su koyduğumuz kabı 220 dereceye getirdiğimiz fırınımıza koyuyoruz. fırın ve pişirme kabı ısındıktan sonra dolaptan çıkarttığımız hamura çizik atıp yağlı kağıtla birlikte pişirme kabına alıp yaklaşık 30 dk kapağıyla birlikte pişiriyoruz. 30 dk dan sonra kapağını kaldırıp 10-15 dk üzeri kızarana kadar pişirmeye devam ediyoruz.

piştikten sonra tencereden çıkartmayıp, nemini alsın diye içine bez koyarsanız dışının kıtır kıtırlığı daha yumuşak bir kıvama geliyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hamburger

Schnitzel

Mücver